Facebook
Основно училище "Гео Милев" - Пловдив
Основно меню

Чествахме националния празник 3 март с открит урок по история в Историческия музей и ученическа изложба

С открит урок по история и пламенен поетичен рецитал учениците и преподавателите от основно училище „Гео Милев” – Пловдив отбелязаха подобаващо националния празник на България - 3 март. Това стана при тържествена обстановка и много вълнения в Регионалния исторически музей в града, където бе честването.

 


В началото на открия урок по история уредници на музея провериха знанията на учениците какво са научили за тази свята дата 3 -ти март и защо в този ден е национален празник на България.
После уредниците на музея запознаха учениците с експозицията, подредена по повод празника и подчертаха в своята лекция, че борбата за национално обединение продължава и след подписването на Санстефански мирен договор. Връх на тази борба е Съединението на Княжество България и източна Румелия.

 


След това откритият урок по история продължи с емоционално слово на преподавателя Благовеса Шопова. Тя изнесе лекция за значението на празника. припомни най-паметните исторически факти и значими моменти, довели до Освобождението на България.
Директорът на училището Анелия Кирова призова учениците да следват светлия пример на героите, посветили живота си на Свободата.
„Съхраняването на традициите и възраждането на националното самосъзнание са важни аспекти в работата на учителите в нашето училище“, отбеляза г-жа Кирова.


Група от по-големи съученици от прогимназията бе подготвила завладяващ поетичен рецитал, посветен на 3 март, който успя да плени всички със своята артистичност.
После всички ученици и преподаватели с интерес разгледаха ценните експозиции, въоръжението, униформите, медицинските чанти, войнишките принадлежности.
На учениците от начален етап бяха раздадени картички с лика на Георги Раковски.
В края на честването 146 години от Освобождението на България, всички заедно запяха патриотични песни.
Междувременно във фоайето на първия етаж в училището преподавателят по изобразително изкуство Ариса Попечкина подреди специална изложба по случай 3 март. Експозицията бе с творби на ученици от ппрогимназията. 

Чествахме националния празник 3 март с открит урок по история в Историческия музей и ученическа изложба - Изображение 1