Facebook
Основно училище "Гео Милев" - Пловдив
Основно меню

Честваме Деня на народните будители с празнично шествие

Основно училище "Гео Милев" - Пловдив се включи със своя представителна група в празничното общоградско шествие в центъра на Пловдив, по повод честванията за Деня на народните будители.
В представителния блок, воден от директора на училището Анелия Кирова, освен учители, за първи път се включиха и най-малките възпитаници на ОУ "Гео Милев". Пременени в снежно бели ризи с червени папионки учениците от нашето училище запяха  възрожденските патриотични песни "Питат ли ме дей зората" и "Вятър ечи, Балкан стене", по време шествието по централните улици и така обраха много овации и умиление и сред пловдивчани и гостите на града по време на празника.

 

 

 

Шествието тръгна от Хуманитарната гимназия за да стигне до стълбите на Каменица, където има концерт на Хора на пловдивските момчета. То беше предвождано от Духовия оркестър на Военновъздушните сили.
Отслужен беше и молебен от пловдивския митрополит Николай.
Кметът на Пловдив Здравко Димитров каза в словото си, че празникът вече век крепи устоите на духовността ни. Той подчерта още, че сторено от тях ни окрилява и днес, а най -ярко ще помним делото на Паисий Хилендарски и неговата "История славянобългарска". Учениците пък отличиха учителите и писателите като съвременни будители.

 

 

В шествието за Деня на будителите в Пловдив се включиха хиляди ученици, учители, студенти и преподаватели от всички учебни заведения в града. С него се постави началото на честването на празника.
Шествието продължи до Военния клуб на площад "Централен“, като преди това премина покрай стълбите на Каменица, където музикален поздрав за празника отправи хорът на пловдивските момчета "Стефка Благоева".
Пъстрото празнично шествие по главната улица на града бе част от програмата, инициирана от община Пловдив по повод 101-годишнината от обявяването на 1 ноември за официален празник на учениците и учителите в Пловдив, както и стогодишен юбилей от първото честване на празника на народните будители в града под тепетата.

През целия ден бяха организирани концерти и празненства във Военния клуб и на Римския стадион. Участие в събитията взеха над 120 музиканти, танцьори и певци от различни възрасти от страната и чужбина.
Етнографският музей и Градската художествена галерия бяха отворени за безплатни посещения за ученици, а през целия ден Народна библиотека „Иван Вазов“ издаваше безплатни читателски карти.

Честит празник на всички учители - съвременните будители!
Бъдете здрави, всеотдайни и изпълнени с енергия в ежедневната ви благородна дейност в името на по-доброто бъдеще на България!

Честваме Деня на народните будители с празнично шествие - Изображение 1