Facebook
Основно училище "Гео Милев" - Пловдив
Основно меню

Директорът на "Гео Милев" игра гимнастика с малчугани, над 100 деца се пуснаха в Европейския ден на спорта

Директорът на основно училище "Гео Милев" Анелия Кирова игра активно утринна гимнастика заедно с най-малките му възпитаници. Това стана по време на Европейския ден на спорта - European School Sport Day - 2022, който бе отбелязан активно в нашето училище за осма поредна година.
Г-жа Кирова лично се включи в атрактивната 20-минутна физзарядка и с голям ентусиазъм показа на децата своите спортни умения и важността на движението и спорта.

 

 

Над 100 ученика и преподаватели от основно училище "Гео Милев" се състезаваха в 12 вида спорт в продължение на повече от два часа и половина през деня.
Масовата спортна активност по 12-те спорта се проведе в училищния двор до късния следобед и с добър успех, като в някои от турнирите се включиха и родители.
Спортният празник премина под мотото "Бъди активен винаги" и в него се проведоха интересни турнири по народна топка, футбол, топка над въже, канадска борба, тенис на маса, дърпане на въже и бадминтон, състезания за бързина, скок от място, състезателни щафетни игри, аеробика, състезания за бързина и издръжливост, по шахмат, гимнастически надпревари, както и масовата активност "Да се раздвижим всички заедно".

 

.


 

Денят започна с масова физзарядка и разгрявка за децата от подготвителната група и учениците от 1-ви до 4-ти клас, които показаха на батковците от горните класове какво значи спортен ентусиазъм. Първолаците и второкласниците начело с класните им ръководители Розалия Мицева и Милена Колева после показаха завидни умения в щафетната игра "Ракета", в която се справиха отлично.
Веднага след физзарядката на малчуганите, във всички класове от прогимназията бе изнесена презентация на тема: "Спортът като начин за подобряване на физическото и психическо здраве", в която бе разяснена и целите на най-спортния ден, както и на инициативите и активноста на сдружение "BG Бъди активен".

Важен акцент в дискусиите и в щафетните игри на спортния празник тази година бе специалната тема: "Спорт #БезОтпадъци", с която ОУ" Гео Милев" подкрепи сдружение "BG Бъди активен" в кампанията им чрез езика на спорта да се въвличат все повече деца в опазването на околната среда и ангажирането им в тази насока.
Много емоции, оспорвани битки и напрежение предизвикаха турнирите, проведени в двора на ОУ "Гео Милев" за European School Sport Day - 2022.


Отборът на "Орлите" от 7-ти клас спечелиха убедително демонстративния турнир по волейбол, а сборният отбор "Валяците", съставен от второкласници и третокласници, начело с Гюксен Ваджипов и Здравко Ангелов бяха най-добри при дърпането на въже.
Тимът на 7-ми клас пък станаха отборни шампиони в турнира по тенис на маса, а "Лъвовете" от 5-клас - първи на народна топка.
В индивидуалната надпревара по тенис на маса до финала заслужено достигнаха седмокласниците Александър Карталов и Илдрай Янков, които в полуфиналите елиминираха съученикът им Ангел Илиев и Симеон Ангелов от 6-ти клас.
Шампионската титла грабна Александър Карталов, който спечели надпреварата с 2:0 победи.

Победител в турнира по шахмат пък стана седмокласникът Мустафа Котов, който с 5 победи остана недостижим пред достойните му съперници Шенджан Садъков, Йесин Мерджанов, Щерьо Михайлов, Румен Маджаров, Симеон Ангелов, Филип Александров и Димитър Ангелов .


При бадминтонистите най-добра беше Мария Мехмедова от 7-и клас, а титлите "Мистър Фитнес" и "Мисис Фитнес" заслужиха петокласниците Григор Асенов и Инджисер Казак. 
Ахмед Мустанов от 6-ти клас пък спечели надпреварата за най-добър жонгльор с футболна топка, като задържа коженото кълбо над 15 минути във въздиха и направи над 100 бройки.

Във футболния турнир до финала достигнаха "Орлите" в състав: Фернандо Асенов-Торес, Григор Асенов и Румен Огнянов и "Пантерите" на Румен Маджаров, Александър Карталов-Меси и Янко Александров. Мачът предизвика голям интерес заради своята висока резултатност и оспорвани сблъсъци и напрежение по терена. Двубоят бе пълен с обрати и ефектни изпълнения, а след оспорвана битка и напрегнати моменти "Пантерите" излъгаха с 5:3 "Орлите" и заслужено грабнаха титлата.
Алекс Карталов и Григор Асенов се отличиха с хеттрикове за своите отбори, а Румен Маджаров добави две попадения за истинското голово шоу, оцветило спортния празник.  

Европейският ден на спорта в България в училище се координира от сдружение „BG Бъди активен“. Това е една от най-масовите инициативи, в които децата се запознават с различни спортни занимания и научават повече за здравословния начин на живот. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност на международно равнище и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Тази най-масова кампания цели повишаване на нивото на физическа активност, като се даде възможност на децата да опитат нови активни занимания и спортове, за да намерят движението, което да им доставя удоволствие и им помага да растат здрави и силни. Нашият опит показва, че включването на младите хора и децата в подобен тип инициативи е от изключително значение за изграждането на здравословни навици, но също и на принадлежност към училището.

Европейски ден на спорта в училище в България се координира от сдружение „BG Бъди активен“ и бе проведен при строги мерките за безопасност в съответното учебно заведение и разпоредбите на МЗ и МОН.Европейски ден на спорта в училище е част от кампанията NowWeMove и Европейска седмица на спорта #BeActive. Събитията от кампанията NowWeMove са официално подкрепени от Министерството на образованието, Министерството на младежта и спорта, както и от Община Пловдив.


Още информацията за кампанията на www.bgbeactiveorg и www.facebook.com/bgbeactive 

 

Директорът на "Гео Милев"  игра гимнастика с малчугани, над 100 деца се пуснаха в Европейския ден на спорта - Изображение 1