Facebook
Основно училище "Гео Милев" - Пловдив
Основно меню

На празника на светите братя Кирил и Методий: ОУ ""Гео Милев" отбеляза нетрадиционно Деня на библиотекаря

С посещение на богатата библиотека на Народно читалище „Иван Вазов - 1904" в Старинен Пловдив, учениците от 5 и 6 клас и преподаватели от Основно училище "Гео Милев" отбелязаха по нетрадиционен начин  11 май - Деня на библиотекаря, който е и празник на светите братя Кирил и Методий.  


 

Учениците с интерес изслушаха интересна беседа от преподавателя по история Блага Шопова и от секретаря на читалището Сашо Матеев, а после се докоснаха до чудния свят на книгите. Някои от тях се сдобиха с членски карти за библиотиката.


Посещението в Народно читалище „Иван Вазов - 1904" не бе случайно, защото е свързо с интересен исторически факт - негов патрон е видният български писател и общественик Иван Вазов, който лично дарява свои книги на библиотиката, но и защото още в годината на основаването си тази културна интституция (1904), тя се радва на широка популярност и обществено уважение и значение за града.

Читалището е настанено е в къщата на Кръстьо Никланович в "Новата махала" на Старинен Пловдив, като веднага се урежда библиотека с книги, събрани даром от членовете му. Към читалището е създадена „увеселителна комисия за провеждане на литературно-музикални и смешни вечеринки”, сформират се мъжки хор, театрална трупа, както и гимнастическа група, уреждат се изложби, изнасят се сказки, дори се организират курсове по счетоводство, а за децата от квартала се открива забавачница.
След войните постепенно читалището подновява активната си дейност на културно-просветен център. През 1920 г. по случай 70-годишнината на Иван Вазов се организират чествания, а самият Вазов тогава подарява от своите произведения на библиотеката, разбраха учениците от любопитната беседа.

 


  Към настоящия момент дейността на читалището се свързва предимно с неговата богата библиотека, то има 3 клуба и 2 школи по изкуствата, организира и участва в провеждането на творчески вечери, срещи, четения, изложби и други културни събития, отбелязва празници, свързани с културната и историческа памет, участва в проекти.


Денят на библиотекаря се чества официално всяка година на 11 май, от 2006 година насам.  От самото си зараждане в древността до днес библиотеките са оцелели, защото винаги е имало личности, които да им служат с мисия за опазване и пренасяне на знанието във вечността, личности – пазители и разпространители на най-голямата сила за прогреса на човечеството. Най-ценното в една библиотека винаги са били книгите и …нейните библиотекари. Защото една библиотека без библиотекар би представлявала един голям склад на книги, помещение без душа, може би и без светлина.


Нека припомним, че на тази дата първоначално Българската православна църква е чествала само Празникът на Св. Св. Кирил и Методий. Денят на създателите на славянската азбука, бил отбелязван като църковен празник още преди XII век. По-късно той се превръща и в Ден на библиотекаря.

 

На празника на светите братя Кирил и Методий: ОУ ""Гео Милев" отбеляза нетрадиционно Деня на библиотекаря - Изображение 1