Facebook
Основно училище "Гео Милев" - Пловдив
Основно меню

Над 100 деца, родители и учители се пуснаха в Европейския ден на спорта, излъчихме училищни шампиони по 12 вида спорт

Над 100 ученика, преподаватели и родители от основно училище "Гео Милев" се състезаваха в 12 вида спорт в продължение на повече от два часа. Това стана по време на Европейския ден на спорта - European School Sport Day - 2023, който по традиция бе отбелязан активно в нашето училище за девета поредна година.

 


Спортният празник премина под мотото "Бъди активен винаги" и в него се проведоха интересни турнири по футбол, народна топка, шахмат и тенис на маса, дърпане на въже и бадминтон, състезания за бързина, скок от място, състезателни щафетни игри, аеробика, състезания за бързина и издръжливост, гимнастически надпревари, както и масовата активност "Да се раздвижим всички заедно".
Масовата спортна активност по 12-те спорта се проведе в училищния двор почти до късния следобед и с добър успех, като в някои от турнирите се включиха и родители.

Най-активни в утринната ранна физзарядка бяха родителите на предучилищната група, на първи и втори клас, които заедно с най-малките възпитаници на училището демонстрираха своите гимнастически умения, като показаха на батковците от горните класове какво значи спортен ентусиазъм.
Преподавателят от начален етап Милена Колева пък бе начело на втората гимнастическа група и лично води 20-минутна физзарядка през голямото междучасие за учениците от трети и четвърти клас. Всички учениците от начален етап се включиха и в разгявката, като показаха  голям ентусиазъм в своите спортни умения.
После всички се включиха в щафетните игри "Ракета" и "Ловкост с топка", в които се справиха отлично.
Веднага след физзарядката на малчуганите, както и във всички класове от прогимназията бе изнесена презентация на тема: "Спортът като начин за подобряване на физическото и психическо здраве", в която бе разяснена и целите на най-спортния ден, както и на инициативите и активноста на сдружение "BG Бъди активен".

Много емоции, оспорвани битки и напрежение предизвикаха турнирите, проведени в двора на ОУ "Гео Милев" за European School Sport Day - 2023.
Тимът на 7-ми клас стана отборен шампиони в турнира по тенис на маса, а "Лъвовете" от 6-клас - първи на народна топка.
В индивидуалната надпревара по тенис на маса до финала заслужено достигнаха седмокласниците Енес Мехмед и Ахмед Мустанов. Шампионската титла грабна Енес, който спечели надпреварата с 2:0 победи след 21:15 и 21:19 в отделните геймове.

Отборен победител в турнира по шахмат в начален етап станаха третокласниците. В индивидуалната надпревара Никола Ангелов стана шампион при момчетата, след спечелен финал срещу Гюксен Ваджипов. При момичетата пък Кети Колева победи съученичката си Радостина Попова и също грабна първото място.


В надпреварата по аеробика се отличиха Нерман Ангелова и Натали Филипова от 6 клас и Костадинка Георгиева от 7 клас. В съревнованието за най-много лицеви опори най-добър беше Симеон Милушев от 7 клас.

В състезананието по дърпане на въже най-силни бяха отборите на 2 и 3 клас в начален етап и седмокласниците от прогимназията. 
При бадминтонистите най-добри бяха Невена Димитрова и Анаслъ Ахмедова от 7-и клас, а титлите "Мистър Фитнес" и "Мисис Фитнес" заслужиха шестокласниците Григор Асенов и Инджисер Казак.
Ахмед Мустанов от 7-ти клас пък спечели надпреварата за най-добър жонгльор с футболна топка, като задържа коженото кълбо над 15 минути във въздуха и направи над 100 бройки. След това отново той стана шампион на скок от място с отличните 2.95 метра.

 


Във футболния турнир до финала достигнаха  "Орлите" в състав: Фернандо Асенов-Торес, Григор Асенов и  Симеон Милушев и "Пантерите" на Тони Амед, Енес Мехмед и Ахмед Мустанов. Мачът предизвика голям интерес заради своята висока резултатност и оспорвани сблъсъци и напрежение по терена. Двубоят бе пълен с обрати и ефектни изпълнения, а след оспорвана битка и напрегнати моменти "Пантерите" излъгаха с 5:4 "Орлите" и заслужено грабнаха титлата. Тони Амед и Григор Асенов се отличиха с хеттрикове за своите отбори, а Фернандо добави две попадения за истинското голово шоу, оцветило спортния празник.


Във футболния турнир в начален етап тимът на "Валяците", съставен от третокласниците  Гюксен Ваджипов, Красимир Филипов и Никола Ангелов победи лесно с 3:1 "Соколите" и заслужи първото място. 

 

Европейският ден на спорта в България в училище се координира от сдружение „BG Бъди активен“. Това е една от най-масовите инициативи, в които децата се запознават с различни спортни занимания и научават повече за здравословния начин на живот. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност на международно равнище и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.
Тази най-масова кампания цели повишаване на нивото на физическа активност, като се даде възможност на децата да опитат нови активни занимания и спортове, за да намерят движението, което да им доставя удоволствие и им помага да растат здрави и силни. Нашият опит показва, че включването на младите хора и децата в подобен тип инициативи е от изключително значение за изграждането на здравословни навици, но също и на принадлежност към училището.

Европейски ден на спорта в училище е част от кампанията NowWeMove и Европейска седмица на спорта #BeActive. Събитията от кампанията NowWeMove са официално подкрепени от Министерството на образованието, Министерството на младежта и спорта, както и от Община Пловдив.
Още информацията за кампанията на www.bgbeactiveorg и www.facebook.com/bgbeactive

 

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ от СНИМКИ:

 

 

Над 100 деца, родители и учители се пуснаха в Европейския ден на спорта, излъчихме училищни шампиони по 12 вида спорт - Изображение 1