Facebook
Основно училище "Гео Милев" - Пловдив
Основно меню

Над 100 ученици се състезаваха в 15 вида спорт по време на Европейския ден на спорта

Над 100 ученика и преподаватели от основно училище "Гео Милев" се състезаваха в 15 вида спорт по време на Европейския ден на спорта - European School Sport Day - 2021.
Спортният празник премина под мотото "Бъди активен" и в него се проведоха интересни турнири по народна топка, футбол, топка над въже, канадска борба, тенис на маса, дърпане на въже и бадминтон, оспорвани боксови спаринги, състезания за бързина, скок от място, кросфит, състезателни щафетни игри, аеробика, състезания за бързина и издръжливост по вдигане на гирички, шахмат, гимнастически надпревари, както и масовата активност "Да танцуваме всички заедно".
Масовата спортна активност по 15-те спорта се проведе в училищния двор почти през целия ден и с добър успех, като в някои от турнирите се включиха и родители.
Денят започна с масова физзарядка и разгявка за учениците от 1-ви до 4-ти клас, които показаха на батковците от горните класове какво е спортен ентусиазъм. Четвъртокласниците начело с класния им ръководител Милена Колева показаха завидни умения в народните хора, а след това и в масовите демонстрации на йога на двора.
Първолаците пък за първи път научиха от техния учител Боян Бодуров какво е кросфит и как се практикува.
Отборът на "Пантерите" от 6-ти клас спечелиха убедително турнирите по волейбол и топка над въже, а "Валяците" от 7-ми клас, начело с Ремзи, бяха най-добри при дърпанито на въже.
"Лъвовете" от 5-ти клас пък станаха отборни шампиони в турнира по тенис на маса.
В индивидуалнаната надпревара по тенис на маса до финала заслужено достигнаха шестокласниците Исаа и Илдрай, които в полуфиналите елиминираха Ахмед и Тони Амед от 5-ти клас.
Шампионската титла грабна Исаа Ишбеджерен, който спечели надпрерата с 2:1 победи. Исаа стана вицешампион на международния турнир по тенис на маса "Балканика", който се проведе в Китен преди месец и нещо.
Победител в турнира по шахмат пък стана петокласникът Георги Георгиев, който после влезе в ролята на рефер на осворваните боксови спаринги между Илдрай, Руслан, Инес и Нури.
При бадминтонистите най-добра беше Невена от 6-и клас, а титлите "Мистър Фитнес" и "Мисис Фитнес" заслужиха Инес и Первин.

Европейският ден на спорта в училище е една от най-масовите инициативи, в които децата се запознават с различни спортни занимания и научават повече за здравословния начин на живот. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност на международно равнище и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации. Нашият опит показва, че включването на младите хора и децата в подобен тип инициативи е от изключително значение за изграждането на здравословни навици, но също и на принадлежност към училището.
Европейски ден на спорта в училище в България се координира от сдружение „BG Бъди активен“ и бе проведен при строги мерките за безопасност в съответното учебно заведение и разпоредбите на МЗ и МОН.
Основна тема на празника на европейско ниво през тази година бе “Активни пространства” и как дворът на училището, може да подтиква децата към повече физическа активност. Така училищата бяха предизвикани да преосмислят училищната си база като инструмент за мотивация на децата да се движат повече чрез различни асфалтни игри, артистични и креативни намеси и доза изобретателност.

Европейски ден на спорта в училище е част от кампанията NowWeMove и Европейска седмица на спорта #BeActive. Събитията от кампанията NowWeMove са официално подкрепени от Министерството на образованието, Министерството на младежта и спорта, както и от Община Пловдив.

Над 100 ученици се състезаваха в 15 вида спорт по време на Европейския ден на спорта - Изображение 1