Facebook
Основно училище "Гео Милев" - Пловдив
Основно меню

Обявихме код "Розово" в ОУ "Гео Милев" срещу тормоза и агресията в училище

В основно училище "Гео Милев" бе обявен код "Розово" в продължение на два дни. С него и тази година нашето училище отбеляза Деня на розовата фланелка - инициатива срещу тормоза и агресията в училище. По традиция правим тази кампания всяка година, в последна сряда на месец февруари.

 


В навечерието на честването на Деня на розовата фланелка представители на ученическия съвет на Професионална гимназия по битова техника гостуваха в нашето училище и посетиха учениците от 3, 4, 6 и 7 клас, за да ги научат на начини за безконфликтно общуване. Те показаха нагледно видовете агресия и посъветваха учениците как да се предпазят от нея, как да разпознават и владеят емоциите, за търсене на подкрепа.
В самия Ден на розовата фланелка, още в началото на учебните занятия представители на ученическия съвет закичиха с баджове - розови фланелки всички свои преподаватели, съученици и служители на училището и накратко им обясниха какво символизират те. В знак на съпричасност някои от учениците и учителите облякоха розови дрехи.

 


Представители на ученическия съвет, както и на активисти от прогимназията посетиха всички класове и подготвителна група "Калинка " и им разказаха как е възникнала тази традиция. Всеки получи бадж - розова фланелка и възможност да очертае ръката си и да напише своето позитивно послание. По-големите ученици проведоха дискусия с малчуганите за тормоза в училище и обсъдиха силата на общата отпора и подкрепа при такова негативно явление. Всички заедно направиха плакати и табла със сърца и прекопираха детски ръчички на тях, за да покажат, че доброто съществува.

 

 

Денят на розовата фланелка се отбелязва като деня за несъгласие и неприемане на тормоза в училище. Тази инициатива започва през 2007 година, когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло.
Дейвид Шепърд и Травис Прайс измислят да подкрепят приятеля си, като купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много…


Неочаквано бързо кампанията набира скорост и сила, и така фланелката и розовият цвят стават символ на неприемането на тормоза и насилието в училище.

Обявихме код "Розово" в ОУ "Гео Милев" срещу тормоза и агресията в училище - Изображение 1