Facebook
Основно училище "Гео Милев" - Пловдив
Основно меню

Отбелязахме Деня на розовата фланелка - срещу тормоза и агресията в училище

С няколко благородни инициативи учениците и преподавателите от основно училище " Гео Милев" - Пловдив отново отбелязваха Деня на розовата фланелка - инициатива срещу тормоза и агресията в училище. По традиция това нашето школо прави всяка година, в последна сряда на месец февруари. 


Още в началото на учебните занятия представители на ученическия съвет закичиха с баджове  -  розови фланелки на всички свои преподаватели, съученици и служители на училището и накратко им обясниха какво символизират те. 
В знак на съпричасност някои от учениците и учителите облякоха розови дрехи. 
По време на втория учебен час всички класове изгледаха презентация на тема "Не на тормоза, но не за един ден", подготвена от педагогическия съветник на училището Красимира Златарева. 

Ученици от 5-ти клас предложиха и изработиха свое специално послание и 12 рисунки със сърцата на доброто, както и с протегната ръка на  толерантността и дървото на добротата.
С това те напомниха, че общите усилия срещу тормоза могат да осигурят по-доброто място за обучение и реализация.
Два дни преди честването на Деня на розовата фланелка, в часа на класа петокласниците проведоха дискусия по прочетени разкази, разкриващи ситуации на тормоз и обсъдиха силата на общата отпора и подкрепа при такова негативно явление. След това направиха сърце в двора на училището, за да покажат, че доброто съществува.


Голяма част от рисунките на петокласниците намериха място в училищната изложба по този повод, инициирана и грижливо подредена от преподавателя по изобразително изкуство Ариса Попечкина. Експозицията "Не на тормоза!" изненада всички ученици и преподаватели във фоайето на първия етаж в училището още ден преди честването. 

Денят на розовата фланелка се отбелязва като деня за несъгласие и неприемане на тормоза в училище. Тази инициатива започва през 2007 година, когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. 
Дейвид Шепърд и Травис Прайс измислят да подкрепят приятеля си, като купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много… 
Неочаквано бързо кампанията набира скорост и сила, и така фланелката и розовият цвят стават символ на неприемането на тормоза и насилието в училище. 

 

Вижте галерия от събитието

 

Отбелязахме Деня на розовата фланелка - срещу тормоза и агресията в училище - Изображение 1