Facebook
Основно училище "Гео Милев" - Пловдив
Основно меню

Отбелязахме Европейска седмица на мобилността с открит урок "Остани жив! Пази живота"

Учениците и учителите от Основно училище "Гео Милев" се включиха в Европейска седмица на мобилността с открит урок под мотото "Остани жив! Пази живота", в който се включиха всички класове. С него бе отбелязан и Деня без загинали на пътя.
В специално изработена и представена презентация, преподавателят по Български език и литература Блага Стойчева припомни правилата за движение на пътя, които учениците трябва да спазват като пешеходци и като велосипедисти.

 



Дните от 16-ти до 22-ри септември са обявени и за Дни на безопасност на пътя, а 20-ти септември за Ден без загинали на пътя.
Целта е да се организират събития, с които да се популяризира основното послание за намаляване жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на Европа и страната. Мотото, избрано от организаторите на кампанията за тази година, е „Остани жив! Пази живота!“

Ученици от 6-ти клас от нашето училище изработиха тематични рисунки, с които апелират за намаляване на замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване. После те, заедно с седмокласниците Енес и Ахмед изхвърлиха стари и ненужни учебници и третрадки и специализирани контейнери за хартия и картон.

 



С тези активности те отбелязаха и Европейската седмица на мобилността, която се чества в дните от 16-ти до 22-ри септември. Това е ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност
Кампанията се стреми да насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации, както и да увлече хората в инициативи за постигане на устойчива градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на улиците и въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.

Идеята е, ако е възможно да се въведат една или повече постоянни мерки за преход към екологичен начин на придвижване. Темата тази година е „Пестене на енергия“. Тя отразява целта на инициативата да се насочи вниманието на обществото към този важен проблем – намаляване на потреблението на енергия за градска мобилност.
Последният ден от кампанията - 22-ри септември пък е обявен за Ден без автомобили.

Отбелязахме Европейска седмица на мобилността с открит урок "Остани жив! Пази живота" - Изображение 1