Facebook
Основно училище "Гео Милев" - Пловдив
Основно меню

Първолаци за първи път празнуваха патронния празник, ученици писаха и рецитираха стихове на Гео Милев

Учениците от първи клас на ОУ  "Гео Милев" - Пловдив за първи път отбелязаха и отпразнуваха патронния празник на училището. Малките първолаци бяха в еуфория от тържеството и направиха плакати с емблематични стихове на Гео Милев, които със старание ги окачиха по стените в класната си стая.

После хлапетата на преподавателя им Боян Бодуров прилежно се наредиха за обща снимка с българския трибагреник.

Празникът бе истински, защото всички – от най- малките до най – големите, се включиха в честването. Отбелязването на 127-годишнината от рождението на великия българин Гео Милев и празник на училището започна с тържествен час на класа.
Заради епидемията, училищната общност отпразнува своя празник по класните стаи, където децата и преподавателите отбелязаха по различни начини това семпло училищно тържество.

Учениците изгледаха видеоклип за историята на училището, за живота и делото на Гео Милев, в който материал умело бе монтиран и рецитал на ученици от начален и прогимназиален етап. Специалната 15-минутна видео презентация окраси стилния празник на школото.
Всеки клас бе подготвил някои от най-популярните ръкописни стихове от творчеството на Гео Милев.
Учениците сами писаха най-известните творби на великия поет и публицист и рецитираха неговите стихове. Най-малките бяха избрали детски стихове от творчеството на Гео Милев, а четвъртокласниците и петокласниците разказаха за семейството, детството и ранното творчество на писателя.
Учениците от 6-ти и 7-ми клас пък представиха някои от ранните стихове на Гео Милев. Програмата завърши с откъси от поемата „Септември“ и разказ за съдбата на поета. 

Поучителният и много полезен видеоклип, с автор Блага Стойчева, бе изгледан от всички класове с интерес. Видео материалът, съпроводен с рецитал на стиховете на Гео Милев, бе своеобразна виртуална разходка за живота и творчеството на българския творчески гений. Видеото призова учениците да пазят светлите традиции на българските традиции и любимото училище и да продължават с делата си да пишат дълголетната му история, както е правил техният патрон.

Видео материалът намери своята реализация благодарение не само на автора му - Блага Стойчева, но и на колегите Десислава Иванова, Габриела Георгиева, Велина Ангелова и Мария Гулева, които участваха активно в изработването му.

Първолаци за първи път празнуваха патронния празник, ученици писаха и рецитираха стихове на Гео Милев - Изображение 1